FORSKNINGSPARKEN
Gaustadalléen 21, 0349 Oslo

Sommeren 2022 fikk Forskningsparken (Oslo Science Park) en takhage med blågrønn løsning som fordrøyer mer vann enn et normalt grønt tak, tegnet av Asplan Viak, og bygget av Bergknapp.

Taket har nydelig utsikt over UiO Campus og Blindern Studenthjem. Takterrassen er åpen for alle Forskningsparkens leietakere og er blitt en populær attraksjon. Den benyttes i alt fra lunsj, «eventspace», sommerfester, lanseringer, konferanser og ikke minst et forbildeprosjekt for frodige og grønne omgivelser med mening sosialt og byøkologisk. Takhagen er en suksess og bidrar til attraktive omgivelser for leietakeren samtidig som man bygger bærekraftig.

 

Takhagen fanger opp regnvann og er en del av et overvannsvern som ved kraftige regnskyll er med på å hindre oversvømmelser på gatenivå og skader på bygninger. Under nedbørsmengden fra uværet «Hans» ble det utført regelmessige inspeksjoner, vannstanden steg til 10 cm under kebony-dekket som ligger på pidestaller. Overvannet ble forsinket og fordrøyd i sakte tempo, og fungerer derfor helt utmerket som forventet.

 

Uterommet omkranses av plantekasser i cortenstål som er laget av gjenbruksmaterialer produsert av Nordec Steel. Plantekassene har en organisk form som danner ulike rom for større og mindre sittegrupper. Vegetasjonen på takterrassen er delt inn i tre ulike soner som representerer vegetasjon fra kyst, innland og fjell, og artene er spesielt utvalgt for å bidra til økt biologisk mangfold. Her er det mat for polinatorer fra tidlig vår til langt utpå høsten.

 

kilde: https://www.asplanviak.no/prosjekter/blaagroenn-takhage-forskningparken/

 

Forskningsparken (Oslo Science Park) har fått ny takhage som er bygget av Bergknapp og tegnet av Asplan Viak i perioden vinter/vår 2021/2022. Arealet er på 700 m² og bygget ligger i Gaustadalléen 21 i Oslo.

 

Bygget rommer et stort antall kontorer og byggeier bestemte seg for å investere i en takhage for å få utnyttet taket på en fornuftig måte for sine leietagere.

Dette er et blågrønt tak med opphold og er et av de første i landet der man har kombinert et blågrønt tak med takterrasse. Underleverandør er Nordic Steel som har levert cortenstål som er laget av gjenbruksmaterialer. Jordblandingen som benyttes er Bergknapp sin standard takjord der det er blandet inn 10 % biokull, som er produsert av Sandnes kommune.

 

kilde: https://www.bergknapp.no/prosjekter/forskningsparken

PROSJEKTBESKRIVELSE

Fullføringsår: 2022
Størrelse: 1800

MEDARBEIDERE

Oppdragsgiver: Norges Forskningsråd
Landskaparkitekter: Asplan Viak AS
Grønn infrastruktur leverandør: Bergknapp AS

ØKOSYSTEMTJENESTER

GRØNNE TAK

Antall grønne tak 2
totalt vegetert tak areal kv/m 700 m2

Kart

velg prosjekttype

lignende prosjekter