KVÆRNERDALEN BARNEHAGE
Enebakkveien 71, 0196 Oslo

I den bratte skråningen ned til Kværnerdalen er Kværners kontorbygg i bydel Gamle Oslo totalt rehabilitert og bygget om til basebarnehage for 620 barn. Et byggeprosjekt med mange utfordringer for NAV arkitekter, STUDIO hp AS landskapsarkitekter og totalentreprenør HENT AS.

For å utnytte tomten best mulig, er det bygget et «lokk» på ca 1600 kvm som vil fungere som ute/lekeområde. Under lokket er det etablert en p-kjeller for 35 biler. På taket av ett av de tre tidligere kontorbyggene er det etablert lekeområde for de minste barna. Totalt er det et utomhusområde på ca 8 dekar, som STUDIO hp har vært landskapsarkitekt for.

Takhagen
Ifølge Sedeniussen var taket som bærer takhagen i ett av byggene den største utfordringen i hele byggefasen.

Kvænerdalen barnehage i Oslo står som et fyrtårn for bærekraft med sin innovative bruk av grønne tak. Skolens grønne tak er designet for å blande seg sømløst med det omkringliggende naturlandskapet, og tilbyr mange miljømessige og pedagogiske fordeler.

For det første fungerer disse grønne takene som naturlige isolatorer, regulerer innetemperaturer og reduserer energiforbruket til oppvarming og kjøling, og reduserer dermed skolens karbonavtrykk. I tillegg absorberer de regnvann, reduserer avrenning og lindrer belastningen på det lokale dreneringssystemet.

Utover de praktiske fordelene, fungerer de grønne takene som utendørs klasserom, og gir barna praktiske læringserfaringer om økologi, planteliv og miljøforvaltning. Studentene engasjerer seg i hagearbeid, lærer å dyrke og ta vare på innfødte plantearter mens de utvikler en dypere tilknytning til naturen.

 

Kilde: https://www.bygg.no/kvaernerdalen-barnehage/61445!/

foto: Anne-Beth Jensen

PROSJEKTBESKRIVELSE

Fullføringsår: 2016
Prosjektkostnad: Kr. 220,000,000
Størrelse: 6700

MEDARBEIDERE

Oppdragsgiver: Omsorgsbygg Oslo Kf
Arkitekter: NAV Arkitekter
Landskaparkitekter: STUDIO hp, Multiconsult Norge AS
Konsulenter: Stormorken og Hamre (RIB), ECT (RIE) AJL AS (RIV vent), Mercur VVS Entreprenør (RIV rør)
Entreprenører: HENT AS
Grønn infrastruktur leverandør: Icopal Tak - Systemhimling

ØKOSYSTEMTJENESTER

GRØNNE TAK

Antall grønne tak 1
totalt vegetert tak areal kv/m 1300 m2

Kart

velg prosjekttype

lignende prosjekter